gezondheidstips

5 gezondheidstips

Eet een verscheidenheid aan voedingsmiddelen

Voor een goede gezondheid hebben we meer dan 40 verschillende voedingsstoffen nodig, en geen enkel voedingsmiddel kan die allemaal leveren. Het gaat niet om één maaltijd, het gaat om een evenwichtige voedselkeuze in de loop van de tijd die het verschil zal maken!

Een vetrijke lunch kan worden gevolgd door een vetarm diner. Dit is iets wat veel bouwvakkers of renovlies behangers eten.
Na een grote portie vlees bij het avondeten, zou vis de volgende dag misschien de keuze kunnen zijn?

Baseer uw dieet op veel koolhydraatrijk voedsel

Ongeveer de helft van de calorieën in onze voeding moet afkomstig zijn van koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals granen, rijst, pasta, aardappelen en brood. Het is een goed idee om bij elke maaltijd ten minste één van deze voedingsmiddelen te gebruiken. Volkoren voedingsmiddelen, zoals volkoren brood, pasta en granen, verhogen onze vezelinnamen.

Vervang verzadigd door onverzadigd vet

Vetten zijn belangrijk voor een goede gezondheid en een goede werking van het lichaam. Te veel ervan kan echter een negatieve invloed hebben op ons gewicht en de gezondheid van hart en bloedvaten. Verschillende soorten vetten hebben verschillende gezondheidseffecten, en sommige van deze tips kunnen ons helpen de juiste balans te vinden:

We moeten de consumptie van totale en verzadigde vetten beperken (vaak afkomstig uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong), en transvetten volledig vermijden; het lezen van de etiketten helpt om de bronnen te identificeren. Het eten van vis 2-3 keer per week, met ten minste een portie vette vis, zal bijdragen aan onze juiste inname van onverzadigde vetten. Bij het koken moeten we koken, stomen of bakken in plaats van braden, het vette deel van vlees verwijderen en plantaardige oliën gebruiken.

Lees tip:  Fietsen en gezondheid

Geniet van veel fruit en groenten

Groenten en fruit behoren tot de belangrijkste voedingsmiddelen om ons voldoende vitaminen, mineralen en vezels te geven. We moeten proberen om ten minste 5 porties per dag te eten. Bijvoorbeeld een glas vers vruchtensap bij het ontbijt, misschien een appel en een stuk watermeloen als tussendoortje, en een goede portie van verschillende groenten bij elke maaltijd.

Beperk de inname van zout en suiker

Een hoge zoutinname kan leiden tot een hoge bloeddruk, en het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Er zijn verschillende manieren om zout in de voeding te verminderen:

Bij het boodschappen doen, kunnen we producten kiezen met een lager natriumgehalte.
Wanneer u aan het koken ben kan zout worden vervangen door specerijen, waardoor de verscheidenheid aan smaken toeneemt.
Bij het eten helpt het om geen zout aan tafel te hebben, of in ieder geval geen zout toe te voegen voor het proeven.
Suiker zorgt voor zoetheid en een aantrekkelijke smaak, maar suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken zijn energierijk en kunnen het best met mate worden genuttigd, als een occasionele traktatie. We zouden in plaats daarvan fruit kunnen gebruiken, ook om ons eten en drinken te zoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *