omgaan met parkinson

Omgaan met een naaste met Parkinson? 5 tips!

Heb jij een dierbare met Parkinson? Weet jij niet hoe je moet omgaan met de ziekte van Parkinson? In dit artikel vind je tips zodat jij goed kunt omgaan met de ziekte van jouw dierbare. 

1. De tijd nemen

Ten eerste is het heel erg belangrijk dat je de tijd neemt. Het is namelijk zo dat Parkinson traagheid veroorzaakt. Dit zie je terug in het bewegen, denken, communicatie en het handelen. Het is ook zo dat dit erger zal worden als diegene onder druk staat. Blijf dus rustig, wacht op het antwoord en doe kalm aan.

2. Pas de omgeving aan

Dan is het ook belangrijk dat je de omgeving aanpast. Er moeten in huis zo min mogelijk obstakels zijn en jouw dierbare moet zich vrij kunnen bewegen door doorgangen. Het helpt hierbij om op onderzoek te gaan naar hulpmiddelen die de veiligheid verbeteren in huis. Ook kunnen deze hulpmiddelen de dagelijkse handelingen, zoals eten, aankleden of naar de badkamer gaan, makkelijker maken. 

3. Eén ding tegelijk doen

Naast dat je dus de tijd moet nemen moet je ook zorgen dat er maar een ding tegelijk wordt gedaan. Bij Parkinson zijn namelijk de dagelijkse handelingen en bewegingen zoals spreken en lopen niet meer zo vanzelfsprekend als bij jou. Geef daarom geen dubbele opdrachten. Het is verstandig om de afleidende prikkels van bijvoorbeeld een radio te vermijden. 

4. Naar emotie en gevoel vragen

Het is lastig om emotie af te lezen van iemand die Parkinson heeft. De ziekte vermindert namelijk de mimiek van het gezicht. Daarom is het heel erg belangrijk dat jij naar emoties en gevoelens vraagt. 

Lees tip:  Met deze 5 tips kun jij je hielspoor behandelen

5. Altijd serieus nemen

Het is belangrijk bij Parkinson dat je alle klachten serieus neemt. Het is namelijk zo dat de symptomen kunnen variëren per persoon. De ziekte van Parkinson heeft namelijk invloed op heel veel lichaamsfuncties. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *