RI&E

Een zakelijk incident? Dit is wat je moet doen

Aaaaiii…! Incidenten in het bedrijf. Dat wil je natuurlijk niet. Hoe groter de organisatie waarin u werkt, hoe groter uw kans om die organisatie een incident onder ogen te krijgen. Dan kun je het beste goed voorbereid zijn. Voorkomen is beter dan genezen, daarom kunt u het beste de volgende maatregelen nemen. In deze blog willen we uitleggen wat je het beste kunt doen.

RI&E en ongevallenregistratie

Met behulp van de RI&E-risico checklist en het evaluatiesysteem kun je door een goed actieplan veel risico’s beperken. Dit illustreert duidelijk de mogelijke risico’s van het ontwikkelen van een actieplan. De prioriteit van de frequentie van ongevallen wordt hiermee berekend. Maar het omvat ook het risico op een ongeval. U kunt het risico met persoonlijke beschermingsmiddelen beperken maar ook door een EHBO’er en een BHV’er aan te stellen.

Mocht er toch een ongeluk gebeuren, dan is registratie erg belangrijk. Je kunt ervan leren voor de volgende keer. Elk incident of bijna incident moet uiteindelijk worden geregistreerd in een zorgvuldig systeem. Dit is in principe meestal een Excel-bestand, maar grote organisaties hebben behoefte aan een digitale RI&E en een dynamische RI&E. Op deze manier kan de organisatie alles begrijpen. Meestal is een systeem aangeschaft maar nog niet gebruikt. Hierdoor wordt de registratie niet behouden. Sommige redenen kunnen tijd zijn en de verwachte complexiteit van registratie. Over het algemeen valt dat laatste in de praktijk meestal mee.

Altijd een incident of bijna-incident melden in een registratiesysteem

Het is belangrijk om te controleren waarom het ongeval niet is gemeld of waarom de registratie niet is uitgevoerd. Dit kan natuurlijk afhangen van het type ongeval, maar er zijn ook andere redenen. Soms durven medewerkers een ongeval niet te melden of wordt de gebeurtenis niet als een ongeval beschouwd. Als je dit weet, weet je ook hoe je moet reageren. In dialoog met medewerkers en andere managers kun je bepaalde drijfveren vinden. Het is belangrijk om hier achter te komen.

Lees tip:  Aanschaf hoortoestellen

Andere bedrijfsrisico’s bij het ongeval

Naast financiële risico’s als gevolg van machineschade en medewerkers die mogelijk lange tijd buiten staan, zijn er nog andere risico’s. Als u bijvoorbeeld bepaalde informatie op de media plaatst, kunt u ook last hebben van imagoschade. Op de lange termijn kan dit schadelijker zijn. Maar ook juridische gevolgen kunnen een rol spelen. Maar bovenal hoopt u natuurlijk dat uw werknemers niet in gevaar zijn.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *