Hoe kun je het best omgaan met hoogbegaafdheid

Voor hoogbegaafde mensen lijkt soms hun gave meer in hun nadeel te werken als in hun voordeel. Maar er zitten veel voordelen aan het hoogbegaafd zijn ook al zien wij dat niet altijd. Hoogbegaafdheid op werk kan ook zeker voordelig zijn. Het is alleen lastig om altijd begrepen te worden. 

Wat is hoogbegaafdheid

Feitelijk gezien ben je hoogbegaafd als je een IQ van 130 of meer hebt. Maar ook de doorzettingsvermogen, persoonlijkheid en creativiteit speelt mee. Hoogbegaafde hebben ook een aantal kenmerken:

  • Sterke creativiteit 
  • Brede interesse
  • Snel denken
  • Goed geheugen
  • Emotioneel 

Als je hoogbegaafd bent denk je op een heel ander niveau als de mensen in zijn of haar omgeving. Daarom voelen hoogbegaafde zich vaker het buitenbeentje omdat niemand ze begrijpt. Ook vatten hoogbegaafde mensen grappen veel persoonlijker op als dat de grap bedoelt is. Hierdoor ontstaan er snel conflicten omdat ze er uit emotie op reageren.

Behoefte van hoogbegaafde 

Hoogbegaafde mensen zijn vooral op zoek naar uitdaging. Dat ze iets moeilijk vinden en hun best ervoor moeten doen. Ook willen ze graag zinvol werk doen dat ook uitdagend is. Maar dit werk ligt nou eenmaal niet voor het oprapen. Ook voelen hoogbegaafde zich vaak niet begrepen. Dit is voor hun dan ook erg lastig. Zeker als ze kritiek leveren tegen hun werkgever. Hoe goed dit ook bedoelt kan zijn, het word vaak gezien als eigenwijs en arrogant. 

Omdat niet elke werkgever hier mee om kan gaan switchen hoogbegaafde mensen vaak van werk. Dit komt omdat er veel conflicten voor komen of ze voelen zich niet thuis bij hun werk. Dat komt omdat ze zich niet begrepen voelen. 

Lees tip:  Je gezondheid en orthomoleculaire geneeskunde

Ook lopen hoogbegaafde risico op  een bore-out. Dit is het tegenovergestelde van een burn-out. Een bore-out heeft dezelfde symptomen als een burn-out. Alleen de oorzaak is anders, bij een bore-out verveel je je zo erg dat je er deprisief en vermoeid van kan raken. Ook krijg je er een lager zelfbeeld van. De symptomen worden steeds erger na mate de situatie duurt. 

Voordelen op de werkvloer

Nu we alle moeilijkheden hebben besproken van hoogbegaafdheid wil ik toch benadrukken dat hoogbegaafde mensen geweldige werkers zijn. Hoogbegaafdheid op werk is soms zo erg nog niet.

Hoogbegaafde mensen hebben zulke goede eigenschappen die je ook op de werkvloer kan toepassen.

  • Met hun sterke creativiteit kunnen ze problemen heel snel en makkelijk oplossen.
  • Hoogbegaafde mensen begrijpen dingen heel snel. Zo kunnen ze ook flexibeler als het gaat om de werkzaamheden.
  • Omdat ze snel denken leggen ze ook veel sneller verbanden.
  • Ze zijn ook erg flexibel als het gaat om de functies. Ze leren snel en kunnen daarom ook sneller van functie of baan switchen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.