luiers

De belangrijkste verschillen tussen uitwasbare luiers en wegwerpluiers

Tegenwoordig zijn er naast wegwerpluiers ook uitwasbare luiers. Er is dus veel keus voor ouders. Beide soorten luiers zijn prima om te gebruiken, maar er zijn wel een aantal verschillen. Beide soorten luiers hebben hun voor- en nadelen. Hier lees je de verschillen tussen de verschillende soorten luiers zodat jij de beste keuze kunt maken.

Wat zijn uitwasbare luiers precies?

Iedereen kent de wegwerpluiers wel. Dit zijn luiers die één keer gebruikt kunnen worden en daarna weggegooid worden. Je pakt dus telkens een nieuwe luier. Een uitwasbare luier is een stoffen luier die je uit moet wassen na ieder gebruik. Deze luiers kun je dus telkens weer opnieuw gebruiken wanneer ze weer schoon zijn. Het is dan dus niet nodig om steeds nieuwe luiers te kopen.

Verschil in gemak

Beide soorten luiers zijn makkelijk om te gebruiken. Uitwasbare luiers kunnen echter net iets meer tijd kosten. Het om en afdoen van de luier duurt ongeveer even lang en is even gemakkelijk bij beide soorten luiers. Een wasbare luier moet je daarna nog wel uitwassen, laten drogen en opvouwen. Een wegwerpluier gooi je eenvoudig in de prullenbak.

Verschil in kosten

Wanneer je kijkt naar een enkele luier is de uitwasbare luier een stuk duurder dan een wegwerpluier. Wanneer je echter kijkt naar de totale kosten van luiers in een jaar, zullen wasbare luiers een stuk goedkoper zijn. Je koopt deze luiers maar een keer en je kunt ze blijven hergebruiken. Wegwerpluiers moet je telkens opnieuw aanschaffen. De kosten hiervan lopen erg op. Uiteindelijk zijn uitwasbare luiers dus een stuk goedkoper.

Lees tip:  Chatten of bellen over liefdesvraagstukken

Verschil in hygiëne

Wasbare luiers en wegwerpluiers zijn beide even hygiënisch. Een wegwerpluier bestaat uit verschillende materialen waardoor vocht extra goed opgenomen wordt. Wanneer de luier vol zit, kun je deze eenvoudig weggooien. Een wasbare luier is gemaakt van een stoffen materiaal. Hierin wordt een speciaal velletje gelegd. Dit velletje vangt alle ontlasting op en kun je telkens weggooien. De rest van de luier wordt compleet gereinigd in de wasmachine. De luier is dan weer zo goed als nieuw.

Verschil in uiterlijk

Wegwerpluiers en uitwasbare luiers zijn er ook anders uit. Een wegwerpluier is vaak wit en heeft soms een licht patroontje erop. Wasbare luiers komen daarentegen in alle soorten kleuren en motieven. Deze zien er dus veel leuker en vrolijker uit. Dit is misschien niet het allerbelangrijkste wanneer het aankomt op luiers, maar het is een leuk pluspuntje. De wasbare luiers van Billenboetiek komen bijvoorbeeld in alle kleuren en maten.

Een keuze maken

Er zitten dus best veel verschillen tussen de soorten luiers. Beide luiers hebben voordelen en nadelen. Wanneer je beide methodes interessant vindt, kun je ook beide soorten luiers gebruiken. Veel mensen vinden uitwasbare luiers fijner voor thuis of in de nacht en wegwerpluiers voor onderweg of op de kinderopvang. Je kunt dus ook een combinatie van luiers gebruiken. Het uitproberen van wasbare luiers is in ieder geval zeker de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *