gezondheid

Mondgezondheid: een weerspiegeling van je leven?

Uw mondgezondheid is belangrijker dan u denkt. Lees in deze blog hoe de gezondheid van uw mond, tanden en tandvlees uw algehele gezondheid kan beïnvloeden.

Wist u dat de gezondheid van uw mond aanwijzingen geeft over uw algehele gezondheid. Het kan aantonen of u problemen heeft met uw lichaam. Bescherm uzelf door meer te weten te komen over het verband tussen uw mondgezondheid en uw algehele gezondheid.

Wat is het verband tussen de gezondheid van de mond en de algehele gezondheid?

Net als andere delen van het lichaam, wemelt uw mond van de bacteriën, de meeste zijn gelukkig onschadelijk. Uw mond is de toegangspoort tot uw spijsverteringskanaal en luchtwegen, en sommige van deze bacteriën kunnen ziekten veroorzaken.

Normaal gesproken houdt het natuurlijke afweersysteem van het lichaam en een goede mondhygiëne, zoals dagelijks poetsen en flossen, de bacteriën onder controle. Zonder een goede mondhygiëne kunnen bacteriën echter niveaus bereiken die kunnen leiden tot mondinfecties, zoals tandbederf en tandvleesontstekingen.

Ook bepaalde medicijnen – zoals decongestiva, antihistaminica, pijnstillers, diuretica en antidepressiva kunnen de speekselvloed verminderen. Speeksel spoelt voedsel weg en neutraliseert zuren die door bacteriën in de mond worden geproduceerd. Hierdoor helpt het u beschermen tegen microben die zich vermenigvuldigen en tot ziekte leiden.

Studies suggereren dat mondbacteriën en de ontsteking die gepaard gaat met een ernstige vorm van tandvleesontsteking (parodontitis) een rol kunnen spelen bij sommige ziekten. En bepaalde ziekten, zoals diabetes, kunnen de weerstand van het lichaam tegen infecties verlagen, waardoor mondgezondheidsproblemen ernstiger worden.

Welke aandoeningen kunnen in verband worden gebracht met de mondgezondheid?

Uw mondgezondheid kan bijdragen aan verschillende ziekten en aandoeningen, waaronder:

Lees tip:  Welke sanitaire hulpmiddelen zijn er voor zorginstellingen?

Endocarditis. Deze infectie van de binnenbekleding van uw hartkamers of hartkleppen (endocardium) ontstaat meestal wanneer bacteriën of andere ziektekiemen uit een ander deel van uw lichaam, zoals uw mond, zich via uw bloedbaan verspreiden en zich hechten aan bepaalde delen van uw hart.
Hart- en vaatziekten. Hoewel het verband nog niet volledig duidelijk is, suggereert onderzoek dat hartaandoeningen, verstopte slagaders en beroertes in verband kunnen worden gebracht met de ontstekingen en infecties die orale bacteriën kunnen veroorzaken.
Zwangerschaps- en geboortecomplicaties. Parodontitis is in verband gebracht met vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Longontsteking. Bepaalde bacteriën in uw mond kunnen uw longen in worden gezogen, waardoor longontsteking en andere aandoeningen aan de luchtwegen ontstaan.
Bepaalde aandoeningen kunnen ook invloed hebben op uw mondgezondheid, waaronder:

Diabetes. Doordat diabetes de weerstand van het lichaam tegen infecties vermindert, loopt uw tandvlees een risico. Tandvleesaandoeningen lijken vaker voor te komen en ernstiger te zijn bij mensen met diabetes.

Onderzoek toont aan dat mensen met tandvleesaandoeningen hun bloedsuikerspiegel moeilijker onder controle kunnen houden. Regelmatige parodontale zorg kan de diabetes beter onder controle houden.

Osteoporose. Deze botverslappende ziekte wordt in verband gebracht met parodontaal botverlies en tandverlies. Bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt om osteoporose te behandelen, brengen een klein risico van schade aan de botten van de kaak met zich mee.
Ziekte van Alzheimer. Een verslechterende mondgezondheid wordt gezien wanneer de ziekte van Alzheimer zich voortschrijdt.
Andere aandoeningen die mogelijk verband houden met de mondgezondheid zijn eetstoornissen, reumatoïde artritis, bepaalde vormen van kanker en een aandoening van het immuunsysteem die een droge mond veroorzaakt (syndroom van Sjogren).

Lees tip:  Vijf krachtige ideeën voor meer resultaat van je fitness

Vertel uw tandarts over de medicijnen die u gebruikt en over veranderingen in uw algemene gezondheid, vooral als u onlangs ziek bent geweest of een chronische aandoening hebt, zoals diabetes.

Hoe kan ik mijn mondgezondheid beschermen?

Om uw mondgezondheid te beschermen, moet u uw mond dagelijks goed verzorgen.

  • Poets uw tanden ten minste tweemaal per dag met een zachte borstel met fluoride tandpasta.
    Flos dagelijks.
  • Gebruik mondwater om etensresten na het poetsen en flossen te verwijderen.
  • Eet gezond en beperk voeding met toegevoegde suikers.
  • Vervang uw tandenborstel elke drie maanden of eerder als de borstelharen versleten zijn.
  • Plan regelmatig tandartscontroles en gebitsreinigingen.
  • Vermijd tabaksgebruik.

Neem ook contact op met uw orthodontist in Badhoevendorp zodra zich een probleem voordoet met uw mondgezondheid. Het verzorgen van uw mondgezondheid is een investering in uw algehele gezondheid.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *