Wat is Omega 3 en wat maakt ze zo belangrijk?

Er wordt bijzonder vaak gezegd dat omega 3 goed voor je is. Voor veel mensen geldt dat het eigenlijk helemaal niet duidelijk is wat omega 3 nu precies is. Het gaat hierbij om een bepaald vetzuur. Voor de bestanddelen EPA evenals DHA geldt dat ze helpen om de bloeddruk in stand te houden. Van nature is het zo dat dit vetzuur is terug te vinden in heel wat verschillende vette vissoorten. Omwille van deze reden wordt er vaak gesteld dat vette vis gezond voor je is. Zou je graag meer te weten willen komen over omega 3 evenals over de voordelen die eraan verbonden zijn? Dan moet je vooral even snel verder lezen! 

Welke verschillende omega 3 vetzuren bestaan er? 

Wanneer we het hebben over omega 3 vetzuren maken we in het bijzonder een onderscheid tussen de drie bekendste varianten. Het gaat hierbij niet alleen om alfalinoleenzuur, maar ook om eicosapentaeenzuur evenals docosahexaeenzuur. Voor deze laatste twee geldt aldus zoals we in de inleiding reeds hebben aangegeven dat ze worden afgekort als EPA en DHA. Voor alfalinoleenzuur geldt de afkorting ALA. Voor EPA en DHA geld dat ze afkomstig zijn uit vis. Het is omwille van deze reden dat je ze steevast terug kan vinden op de verpakkingen van voedingssupplementen. Het gunstige effect waar je op kan rekenen wordt reeds bereikt op het ogenblik dat je dagelijks ten minste 3 gram DHA en EPA naar binnen krijgt. De maximale hoeveelheid bedraagt 5 gram. 

Krijg jij voldoende van dit vetzuur binnen of niet? 

Voor veel mensen geldt dat ze zich de vraag stellen of ze een voldoende hoeveelheid omega 3 naar binnen krijgen of niet. Wanneer je er met regelmaat voor kiest om een vette vis te eten is de kans zeer groot dat je voldoende omega 3 naar binnen krijgt. Enkele voorbeelden van vette vissen die je kan overwegen om te gaan eten zijn: 

  • Tonijn; 
  • Zalm; 
  • Makreel; 
  • Forel; 
Lees tip:  Welke acupunctuur in Tilburg heb jij nodig?

Voor mensen die vegetariër zijn of voor zij die vis gewoon helemaal niet lekker vinden is het risico op een tekort aan omega 3 natuurlijk een behoorlijk stuk groter. Toch kan het belangrijk zijn om een voldoende hoeveelheid van dit vetzuur naar binnen te krijgen, al was het maar omdat dit er volgens uitgevoerde onderzoeken voor zorgt dat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Op de website van Charlotte Labee kun je hier meer over vinden. Je kan hier dan ook maar beter de nodige aandacht aan besteden.

Wat bij een tekort aan omega 3? 

Heb jij het gevoel dat je te kampen hebt met een tekort aan omega 3? In dat geval is het op verschillende manieren mogelijk om dit tekort op te vangen. Op de Nederlandse markt zijn er verschillende mogelijkheden terug te vinden om dit te doen. Van zowat elk gerenommeerd merk van voedingssupplementen zijn omega 3 capsules of bijvoorbeeld visolie verkrijgbaar. Vaak wordt er op de verpakking van deze supplementen aangegeven hoeveel DHA en EPA er in terug te vinden zijn. In het bijzonder voor mensen die vegetariër zijn kunnen deze supplementen ongelofelijk belangrijk zijn. Op deze manier kan een mogelijk tekort alsnog op een efficiënte manier worden opgevangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *