Welke verschillende injectiespuiten zijn er?

Je kent vast wel een injectiespuit, maar wist je dat er wel meerdere soorten op de markt zijn? Een injectiespuit gebruik je natuurlijk niet zomaar, maar je kunt ze wel op meerdere manieren gebruiken. Je kunt namelijk een injectiespuit gebruiken met verschillende capaciteiten. Denk hierbij aan de hoeveelheid vloeistof die gebruikt moet worden tijdens het injecteren. Wist je dat er nog wel meer verschillen zijn tussen de injectiespuiten? Welke soorten injectiespuiten zijn er zoal en hoe zit dat nu eigenlijk?

Wanneer maak je gebruik van een injectiespuit?

Een injectiespuit wordt veelal gebruikt bij mensen die te maken hebben met diabetes, maar ook bij andere ziektes waar je dient te injecteren wordt een injectiespuit gebruikt. Gelukkig is er voor iedere ziekte en vloeistof een goede injectiespuit te vinden. Hoe zit het met de verschillende soorten injectiespuiten en hoe kun je deze onderscheiden van elkaar?

Verschillende soorten injectiespuiten

De materialen van een injectiespuit kunnen een klein beetje uiteenlopen, maar in de meeste gevallen zijn ze gemaakt van kunststof. Dit heeft te maken met het gewicht, want kunststof is lichter en kan gemakkelijk breken. De inhoud daarentegen kan ook nog van elkaar verschillen, want deze zijn te koop in 5, 10 en 20 milliliter. Zo kun je eenvoudig doseren en weet je zeker dat je op de juiste manier injecteert. De injectiespuiten op zich kennen ook nog een aantal verschillen, want zo zijn er twee- en driedelige injectiespuiten.

Hoe kun je de injectiespuiten onderscheiden?

Een tweedelige injectiespuit is speciaal gemaakt voor het injecteren van een kleine hoeveelheid vloeistof, waarbij je de naald met de hand op de injectiespuit dient te zetten. De driedelige spuit daarentegen heeft de naald al vastzitten aan de spuit, omdat deze wordt vast gelast bij het vervaardigen van de spuiten. Een driedelige injectiespuit wordt in de meeste gevallen gebruikt bij grote hoeveelheden vloeistof.

Lees tip:  Essentiële zorgartikelen voor thuis

Speciale injectiespuiten

Er zijn ook nog speciale injectiespuiten, waarbij je kunt denken aan een auto-disable injectiespuit. Dit is een injectiespuit, waarbij de spuit na een keer gebruiken automatisch uitgeschakeld wordt. Dit zorgt ervoor dat je de spuit slechts een keer kunt gebruiken, waardoor de kans op infecties kleiner wordt. Mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met diabetes, dienen vaak te injecteren waardoor dit een hele goede oplossing is. Wist je dat de naalden van deze injectiespuiten voorzien zijn van een naald hub of een rubberen dopje? Zo zijn de injectiespuiten veilig voor iedereen!

Tip: Maeso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *