Aanschaf hoortoestellen

Op een bepaalde leeftijd of wegens gezondheidsomstandigheden, kan er sprake zijn van het aanschaffen van hoortoestellen. Deze gehoorapparaten worden gebruikt indien er gehoorverlies is opgetreden. Het kan het volume van geluid regelen, geluiden (lawaai) van buitenaf onderdrukken, inzoomen op een spreker in een volle zaal en het is zelfs mogelijk om handsfree te bellen. De hoortoestellen kunnen op diverse manieren worden aangebracht. Zo zijn er de bekende AHO toestellen die achter het oor worden geplaatst. Het apparaat met geluidsversterker en speaker bevinden zich dan achter het oor, waarbij de geluiden via een slangetje naar het oor worden geleid. Dan heb je nog de IHO toestellen, ook wel de toestellen die in het oor worden geplaatst. Hierbij vindt de geluidsoverdracht direct in het oor plaats. Als laatst te benoemen heb je nog het LIHO toestel. Dit is een luidspreker in het oor, waarbij de versterker van het geluid achter het oor is geplaatst.

Bezoek een audicien

Mocht je problemen ondervinden met je gehoor, dan kun je of naar een KNO arts gaan, maar meestal kun je sneller terecht bij de audicien. Dit is een specialist op het gebied van audiologie dat zich bezighoudt met de functie van het gehoor en hier correcties in aan kan brengen. Het belangrijke verschil tussen de KNO arts en de audicien is dat de KNO arts zich voornamelijk bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van de klachten. De audicien richt zich op de hoortoestellen en audiologische apparatuur. Dit is dan ook de reden dat je vaker bij de audicien terecht komt dan bij de KNO arts.

Lees tip:  Hoe herken je een goede psycholoog Utrecht?

De audicien voert een gehooronderzoek uit, waarbij hij kijkt naar de problemen die zich voordoen met het gehoor en wat er uit de onderzoeken die hij doet, uitkomt. Deze onderzoeken zijn tests, zoals het toonaudiogram, het spraakaudiogram. de luidheid meting en richtinghoren test en de spraak in ruis-test. Bij een toonaudiogram krijg je piepjes van verschillende toonhoogte te horen en geef jij aan wat je wel en niet hoort. Bij een spraakaudiogram is er sprake van het horen van woordjes van verschillende luidheid en moet je deze nazeggen. De luidheid meting en richtinghoren test houdt in dat je aangeeft vanuit welke richting een geluid komt en bij de spraak in ruis-test wordt onderzocht in hoeverre je spraak kunt verstaan bij achtergrondgeluiden. Door deze testen uit te voeren, kan de audicien erachter komen waar de klachten vandaan komen en zijn bevindingen met jou bespreken. Aan de hand hiervan wordt een advies gegeven dat kan duiden op het aanschaffen van gehoorapparaten. Hij geeft advies over de apparaten en stelt het toestel op jouw gehoor af. Daarnaast wordt advies gegeven over het gebruik van de toestellen, hierbij denkend aan de bediening en onderhoud van het toestel. Verder kan de audicien, mocht je al in het bezit zijn van toestellen, de apparaten controleren en repareren, aanmeten en aanpassen.

Kosten van een hoortoestel

De overheid heeft vastgesteld dat alle mensen in Nederland een standaard basis vergoeding krijgen via de zorgverzekering op de gehoorapparaten. Dit bedraagt 75% van de totale kosten en worden vergoed door de zorgverzekering. De overige 25% moet je dan zelf betalen en wordt gezien als eigen risico.

Lees tip:  De insuline koeltas voor goede omstandigheden

Een leuk feitje: wist je dat vrouwen beter horen dan mannen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *