Wist je dat bijen meer maken dan alleen honing? Bijen maken ook een stof genaamd propolis uit het sap van groenblijvende bomen met naaldachtige bladeren. Wanneer ze het sap vermengen met hun eigen afval en bijenwas, maken ze een kleverige, groenbruine substantie waarmee ze hun netelroos bekleden. Het heet propolis. Propolis kan verschillende delen hebben, afhankelijk van waar de bijen leven en welke bomen en bloemen ze kunnen bereiken. Zo zullen de chemicaliën in propolis uit Europa anders zijn dan die in propolis uit Brazilië. Hierdoor kan het voor onderzoekers moeilijk zijn om te zeggen wat de gezondheidsvoordelen in het algemeen zijn.
Propolis voor wonden
Pinocembrine, een flavonoïde, is een speciaal onderdeel van propolis dat schimmels doodt. Omdat het ontstekingen vermindert en ziektekiemen doodt, kan propolis wonden helpen genezen. Een studie toonde aan dat propolis de groei van nieuwe gezonde cellen versnelt, waardoor mensen met ernstige brandwonden sneller genezen. In een andere studie was een alcoholisch extract van propolis beter dan een steroïde crème om mestcellen in kaakchirurgische wonden te verwijderen. Mestcellen zijn gekoppeld aan ontstekingen en wonden die langer duren om te genezen.
Propolis voor koorts en genitale herpes
Zalven met 3 procent propolis kunnen zowel koortsblaasjes als zweren veroorzaakt door genitale herpes helpen sneller te genezen en zich beter te voelen. Een studie toonde aan dat het drie keer per dag aanbrengen van propolis op koortsblaasjes hen hielp sneller te genezen dan wanneer er niets werd gedaan. De onderzoekers ontdekten dat propoliscrème niet alleen de hoeveelheid herpesvirus in het lichaam van een persoon verminderde, maar er ook voor zorgde dat koortsblaasjes niet terugkwamen.
Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van propolis
Er is nog niet genoeg bewijs om te zeggen of propolis producten veilig zijn of niet, maar ze worden niet als erg gevaarlijk beschouwd. Als mensen honing eten, nemen ze vaak wat propolis in. Maar als je allergisch bent voor honing of bijen, ben je ook allergisch voor producten waar propolis in zit. Als je propolis langdurig gebruikt, kun je er ook allergisch voor worden. Omdat ze zoveel in de buurt van propolis zijn, zijn imkers enkele van de mensen die er het meest waarschijnlijk allergisch voor zijn. Een typische allergische reactie is huiduitslag die lijkt op eczeem. Als je al allergieën of astma heeft, moet je met je arts overleggen voordat je propolis aan je behandelplan toevoegt.