Wat is beneficiair?

Wat is beneficiair aanvaarden?

Bijna iedereen heeft er al eens mee te maken gehad of krijgt er ooit mee te maken helaas, namelijk het verliezen van een naaste. Dit kan vaak heel lastig zijn. Is het niet op emotioneel vlak, dan wel op financieel vlak en het regelen van alles om het verlies heen. Daar komt vaak een erfenis bij kijken en met de verschillende keuzes in erfenissen kan dit af en toe ingewikkeld zijn en voor verwarring zorgen. De mogelijkheden zijn namelijk beneficiair aanvaarden, zuiver aanvaarden en verwerpen. In deze blog gaan we wat dieper in op beneficiair aanvaarden en hoe dit in zijn werking gaat.

Wat houdt beneficiair aanvaarden in?

Wanneer er een naaste van je komt te overlijden is het mogelijk om erfgenaam te worden en een erfenis te krijgen. Maar wat als de overledene schulden had? Moet je die dan van je eigen geld betalen? Nee, met beneficiair aanvaarden hoeft dat niet, alleen ben je als erfgenaam dan wel verplicht om de erfenis te vereffenen. Dit houdt in dat alle schulden die de overledene had worden afgehandeld met de schuldeisers. Deze worden betaald uit alle nalatenschap van de overledene. Wat er overblijft na het aflossen van de schulden, mag verdeeld worden over de erfgenamen.

Als het voorkomt dat dit niet genoeg is om de schulden af te lossen, zullen er andere eigendommen van de overledene verkocht moeten worden om de schulden zo laag mogelijk te krijgen. Het kan voorkomen dat na het verkopen van het nalatenschap de schuld nog niet volledig is afgelost en niet alle schuldeisers terugbetaald kunnen worden. Dit dient dan bij hen gemeld te worden.

Lees tip:  Neem ik wel of geen beugel?

Voor hulp bij het vereffeningsproces kan je altijd terecht bij een specialist, zij weten je hier precies bij te helpen.

Hoe werkt beneficiair aanvaarden?

Nu je weet wat het inhoudt gaan we het hebben over een aantal belangrijke eerste stappen van het beneficiair aanvaarden. Dit gaat als volgt:

  • Er dient een boedelbeschrijving  opgemaakt te worden. Dit is een lijst waarop alle schulden van de overledene vermeld staan.
  • Deze boedelbeschrijving moet vervolgens bij de griffie van de rechtbank ingeleverd worden. Op deze manier kunnen alle schuldeisers die hier behoefte bij hebben de beschrijving inzien.
  • Als de nalatenschap negatief is, moet dit worden gemeld bij de kantonrechter.
  • Er zal een oproep moeten worden gedaan naar de schuldeisers. In deze persoonlijke oproep wordt het overlijden van de schuldenaar vermeld en zal de schuldeiser bij de vereffenaar melden wat het bedrag is dat gevorderd zal moeten worden. Als de persoonlijk oproepen niet lukken, kan de kantonrechter beslissen of er een openlijke oproep naar de schuldeisers gedaan zal moeten worden.
  • Wanneer er meerdere erfgenamen zijn en de aanwezigheid van hen is niet helemaal bekend, wordt de vereffenaar volgens de wet verplicht oproepen te doen naar deze erfgenamen.

Voor verdere stappen en het gehele proces van beneficiair aanvaarden, kan je dat hier lezen of contact opnemen met een executeur voor meer informatie. Voor nu hoop ben je hopelijk voldoende geïnformeerd over beneficiair aanvaarden en heb je gevonden waar je naar op zoek was.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *